Landsnetværket af folkekirkelige skoletjenester og skole-kirke-samarbejder

Webmaster: palle.johansen@skolekom.dk


Darwin-dag med konkurrence

 

Den 24. november 2009 var det 150 år siden, Darwin udgav sin bog om arternes oprindelse.

 


 

Foto: Jakob Gaasvig, Inferno.

 

-------------------------------------------

IDÉOPLÆG TIL UNDERVISEREN

Darwin-dag  

Som en samlende afslutning på hele tro-viden-projektet havde man mulighed for at deltage i den fælles event omkring markeringen af 150-året for Darwins banebrydende udgivelse af ”Arternes Oprindelse”. Dagen markeredes bl.a. ved, at Statens Naturhistoriske Museum lancerer en nyoversættelse af bogen, og de havde i den anledning tilbudt at etablere en udstilling af såkaldte ”undrekasser” fremstillet af skoleelever i forbindelse med projektet ”Tro og viden – om livets fakta og forunderlighed”. 

Ideen med dette særlige arrangement var, at de deltagende klasser i lighed med Darwin skulle indsamle forskellige genstande – det være sig organiske materiale, affald el.lign. – på et afgrænset geografisk område – som fx en lille skov, stranden, skolegården, affaldskurve på en villavej, en af byens gader eller parker  – og sortere dem efter bestemte kriterier – som fx farve, form, hvad det er lavet af, dødt og levende, hårdhed osv. 

I forlængelse af denne indsamlings- og sorteringsopgave var det så tanken, at elever hver for sig eller i mindre grupper skulle lade sig inspirere af kunstneren John Olsen, som bl.a. er kendt for fremstillingen af sine undrekasser, hvor han i indsamlede genstande fra by og land finder mønstre, fortællinger og sammenhænge, som han organiserer sine undrekasser over. Derved får genstandene pludselig et andet liv, end da de blot var ting i naturen.

Vejledningen til undrekasserne >>> (doc-fil - 5,4 Mb)

 

Udstilling

Klasser, der ønskede at deltage i udstillingen, skulle inden 1. november 2009 udvælge den bedste af sine undrekasser og pr. mail indsende et digitalt billede af den til projektets web-master: palle.johansen@skolekom.dk
Alle indsendte billeder vil d. 24. november 2009 blive offentliggjort på projektets hjemmeside: www.tro-viden.dk. Forinden ville et eksternt dommerpanel have udvalgt de 15 bedste undrekasser til udstilling på Statens Naturhistoriske Museum i København. 

Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester og Skole-Kirke-Samarbejder sørgede for transport af de udvalgte undreklasser frem og tilbage til København.  

NB: Undrekasser til udstilling måtte højst have et areal på 1 m2.  
________________________________________________________________________________

Udstilling på Zoologisk Museum


Helle Krogh Madsen, Folkekirkens Skoletjeneste, København - Frederiksberg skriver:

Så er der på Zoologisk Museum åbnet en fin lille udstilling med 7 undrekasser fra Gentofte, Helsingør, Hvidovre, Langå og Sæby.

2 c fra Risbjergskolen i Hvidovre og 1. kl. fra Gentofte Skole deltog i ferniseringen, hvor Pernille Hjort fra museet takkede fordi de måtte udstille dem, og Anne-Birgitte Zoëga, Folkekirkens Skoletjeneste Rødovre-Hvidovre sagde lidt om projktet, før vi fik juice, pop-corn og gulerødder.  En udstoppet fjordterne fra en af kasserne tilbragte natten i fryseren (normalt skulle den have været karantæne i tre uger), for ikke at få en særlig slags mide ind i samlingerne. Museet regner med, at den skal stå julen over. Undrekasserne er placeret lige ved indgangen til selve udstillingen. God fornøjelse!